ЗА НАС

„Urban Old“, нов живот за стариот мебел

oldlogo

За многумина, стариот мебел од домовите или канцелариите често е еднаков на парчиња што го одработиле својот животен век, не се вклопуваат во современите трендови и поради тоа треба да завршат заборавени во магацин, запалени или фрлени како отпад. Меѓутоа две дами, Орхидеја Огњановска и Надица Кипровска, не гледаат така на работите.

За нив, старата дрвена маса или шкаф не е само безживотно парче мебел што ја завршило својата приказна и не може да се вклопи во современите енетериери. Напротив, за Огњановска и Кипровска, кои стојат зад дизајнерското студио „Urban Old“ за уникатен редизајниран и реупотребен мебел, секое старо парче мебел, особено оние што ги паметиме како дел од ентериерите на нашите баби и дедовци, мебелот покрај кои сме растеле, има можност да добие нова приказна, нов живот што ќе биде продолжение на старото поглавје. Старите парчиња мебел што поминуваат низ нивните раце и идеи доаѓаат со топла интересна приказна започната со децении претходно, приказна што нема да заврши на буниште или за огрев, туку како уникат ќе се најде во нечиј нов дом и ќе биде дел од нови убави спомени и авантури. Така, на пример, стара трпезариска маса од масивно дрво прекирена со принт од уметничкото ремек-дело на Ван Гог станува уникатно парче што може да се вклопи во отмените ентериери, комбинација од стари ногарки и дрвени полици креира нова винтиџ-комода за ентериерите со урбана нота.